تکنیک‌های مصاحبه (3): 4 ثانیه مکث کنید

تکنیک‌های مصاحبه (3): 4 ثانیه مکث کنید

نباید در مورد اهمیت سکوت اغراق کرد. خصوصا در دقایق اولیه مصاحبه، یعنی زمانی که در حال جلب اطمینان و اعتماد مصاحبه شونده هستید و یا مصاحبه شونده احساس آرامش لازم را کسب نکرده است، نباید سکوت کرد. اما بعد از این‌که او احساس راحتی کرد و لب به سخن گشود، دیگر شما باید کم‌تر صحبت کنید.

ساکت بودن سخت است - و این طبیعت برخی روزنامه نگاران است که نمی‌توانند ساکت باشند - اما سکوت یکی از بهترین تکنیک‌های مصاحبه است. بنابراین عادت کنید به محض این‌که صحبت‌های مصاحبه شونده تمام شد سؤال بعدی را مطرح نکنید. زمانی که صحبت‌های مصاحبه شونده در پاسخ به سؤالی تمام شد، چهار ثانیه مکث کنید. خواهید دید که مصاحبه شونده چطور صحبت خود را ادامه می‌دهد و صحبت‌های قبلی خود را کامل می‌کند. بر اساس تجربه سه ثانیه طول می‌کشد تا فرد جمله بعدی خود را آماده کند و بگوید. البته استفاده بیش از اندازه از این تکنیک نیز می‌تواند مخرب باشد و پاسخ های کوتاه از سوی مصاحبه شونده را باعث شود.

همیشه به خاطر داشته باشید که هرچه بیشتر حرف‌های فرد مصاحبه شونده را قطع کنید، مطمئنا تمرکز کمتری برای گوش دادن دارید، بیشتر صحبت می‌کنید و در نتیجه طرف مقابل نیز کمتر مجال صحبت کردن پیدا می‌کند.

خوب، به چه چیزی باید گوش داد؟ در واقع به همه چیز؛ به کلمه، کلمه صحبت‌های مصاحبه شونده، اشتیاق یا عدم اشتیاق او برای پاسخ به برخی از سؤالات، لحن صحبت کردن و حتی جایی که فکر می‌کنید او حرفش را خورده است.  

توجه به گفته‌های مصاحبه شونده جایی بیشتر اهمیت پیدا می‌کند که او چگونگی تعامل با خبرنگاران را به خوبی آموخته باشد. این روزها بسیاری از کسانی که دائما با خبرنگاران در ارتباطند، خیلی خوب می‌دانند چگونه در مقابل سؤالات آن‌ها قرار بگیرند. به همین دلیل است که این افراد معمولا همه حقیقت را نمی‌گویند و درست به همین دلیل باید دقیقا به گفته های آن‌ها توجه داشت تا بتوان از میان صحبت هایشان نکات ریز را بیرون کشید.

به این جمله‌ها دقت کنید:

«ما در سال، 15 بورس برای دانشجویان خارجی را تامین مالی می‌کنیم.»

این جمله به این معنی نیست که آن‌ها در سال 15 بورس اعطا کرده‌اند.

«آقای رئیس در دانشگاه کمبریج باستان شناسی خوانده است.»

این جمله هم نشان نمی‌دهد که آیا او در این رشته از دانشگاه کمبریج فارغ التحصیل شده است یا خیر. این فرد ممکن است در نهایت فارغ التحصیل هم نشده باشد.

«بودجه ما؟ خوب، بودجه ما کمتر از یک میلیون است.»

این جمله هم کامل نیست، یک میلیون پوند، دلار یا یورو؟

از سویی به دقت گوش دادن، در حقیقت احترام گذاشتن به مصاحبه شونده است. این کار به شما این امکان را می‌دهد که اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورید و سؤالات بعدی خود را هوشمندانه‌تر بپرسید. اما در مقابل، عدم توجه به مصاحبه شونده و پرسیدن سؤال‌های غیر واضح و بی ربط، مصاحبه شونده را آزار می‌دهد و یکی از دلایل اصلی کوتاه شدن مصاحبه‌ها است.

  •  ادامه دارد...